Hva er baseball?

De fleste har hørt om sporten, men de færreste vet mye om den. Så hva er Baseball? Baseball er en amerikansk idrett der til forveksling minner litt om avansert form for slåball.


Slåball for viderekommende

Baseball er utsprunget fra et amerikansk "Bat-and-Ball"-spill som tilbake i det 18. og 19. århundrede minner til forveksling mye det vi i Norge kaller for slåball eller brentball. 

Prinsippet er mye av det samme, et innelag som slår en ball og et utelag som skal stoppe ballen og få ut løperne. Men der slåball spilles for gøy i skolegården er baseball er en profesjonell idrett og olympisk gren og har derfor tydelige internasjonale regler som gjelder for alle som spiller. Se under for en innføring. 

Regler

Videoer

Banen

Baseball spilles på en egen bane som vanligvis består av gress og grus. Banen er formet som et kvart sirkel der alt spillet foregår mellom to streker som markerer spillområdet. "Infielden" består av fire baser. Hjemmebasen er der man som slagmann slår ballen fra. Mellom alle fire basene er det en "mound" som er et høyere punkt som pitcheren står og kaster fra. Rundt banen er det vanligvis et gjerde. 

Lag og posisjoner

Hvert lag har ni spillere (pluss evt innbyttere) på banen og bytter på å være ute og inne. Lagne er inne hver sin gang i løpet av en "inning" (omgang). En kamp i Norge på seniornivå består vanligvis av syv "innings".

Innelaget (angrep) slår og skal løpe rundt basene

 • Slagmenn som slår i rekkefølgefra nr 1 til nr 9. Når slagmannen kommer til en base går han/hun over i rollen som baseløper.

Utelaget (forsvar) er ute på banen og skal ta imot ballen og stoppe løperne

 • Pitcher - spiller som kjaster ballen over hjemmebasen
 • Catcher - spiller som står bak hjemmebasen og skal ta imot kastet fra pitcheren
 • Infielder - spiller som står nærme og har ansvar for basene. Disse skal fange de lave ballene og brenne ut baseløpere
 • Outfielder - spiller som spiller på gresset lengre ut på banen. Disse skal fange høye baller og stoppe ballene som kommer forbi infielderne.

"Ball" & "Strike"

Pitcherens mål er å kaste så vanskelig (hurtig, bra plassert, med skru mm) at slagmannen ikke treffer ballen godt. Men pitcheren må treffe innenfor at område tilsvarende bredden av hjemmebasen og med en høyde som er over knærne og opp til brystet på slagmannen. Dette er strikeområdet. 

Angrepsspill

Hvordan score poeng?

Det er kun ennelaget (angrepslaget) som kan score poeng. Målet til angrepslaget er å få slagmennene gjennom alle basene (1-4) uten at de blir brent ut. 

Slagmannen har som oppgave å slå ballen slik at forsvarslaget bruker lang tid på å tå tak i ballen, Dermed kan han og eventuelle andre baseløpere løpe videre til neste base. Hver base er et fristed der man ikke kan brennes ut.

Når en spiller har gjort en full runde (fra hjemmebase til hjemmebase), får man 1 poeng ("run"). 

Homerun

Når en spiller slår ballen over gjerdet og ut av banen kalles det en homerun. 

Forsvarsspill

Hvordan hindre poeng mot?

Målet til utelaget (forsvarslaget) er å brenne ut tre av motstandernes spiller i hver omgang. Slik får man ut en spiller: 

 • Slagmannen får tre "strikes"
 • En utespiller tar ballen i lufta fra en slagmann som slår
 • Ballen når basemannens hanske (som står på en base) før løperen kommer til basen
 • En utespiller berører en baseløper med ballen i hånd eller hanske når løperen ikke er på en base (fristed). Dette kalles for en "tag"

Etter tre ut bytter man side. Utelaget går inn og innelaget går ut. 

 

Utstyret

 • Ball
 • Balltre
 • Hanske

Video som viser utstyret (norsk)

Tips

E-post

post(at)sunsbaseball.no

Telefon

416 10 717

Postadresse

c/o Henrik Hanselmann, Kobberveien 10D, 4616 Kristiansand

Sosiale medier

Norges Softball og Baseball-forbund

Les mer om hvordan baseball er organisert i Norge på sidene til NSBF.